Alles over puntpaprika
GrillSpiratie

Voedingswaarde

Paprika’s zijn een van de meest veelzijdige en voedzame groenten verkrijgbaar in een breed kleurenspectrum.
De rode paprika’s hebben meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene paprika’s, en bevatten de antioxidant lycopeen. Ze bevatten ook negen keer het niveau van caroteen, een antioxidant, en tweemaal de hoeveelheid vitamine C van groene paprika’s.

De rode kleur van de paprika wordt voornamelijk veroorzaakt door het carotenoïde capsanthine. In rode paprika zit een 20 x hoger gehalte van deze stof dan in groene paprika.
Tijdens de rijping is er behalve de sterke stijging van het gehalte aan ascorbinezuur en caroteen, ook een opmerkelijke stijging van het gehalte aan citroenzuur, en wel zodanig dat de rijpe vrucht voornamelijk citroenzuur, en de onrijpe meer appelzuur bevat.

Bij een proef met een groene paprika bleek de door de zon beschenen helft een ca. 50% hoger vitamine C gehalte te hebben dan de groene helft.

VOEDINGSWAARDE NA BEREIDING

Paprika’s verliezen na het koken:

15 tot 25 % van het vitamine B en C,
30% kalium en ijzer,
10% voor vitamine E.
Paprika heeft, samen met rabarber, van alle groenten het kleinste kookverlies voor vitamine C.

Contact ons