GrillSpiratie

Tempura van Puntpaprika

BENODIGDHEDEN RAMIRO PUNTPAPRIKA PUREE

4 Puntpaprika’s in diverse kleuren (rood, geel, oranje), zaadlijsten verwijderen en in grove stukken snijden.
2 liter arachideolie om in te frituren.

Voor tempura beslag
150 cl koud water met ijsblokjes
2 eetlepels maïszetmeel (bv. Maïzena)
5 eetlepels bloem beetje zout

Voor de dipsaus
5 cl sojasaus
1⁄2 limoen of citroen
1⁄2 sinaasappel
1 scheutje sesamolie wasabi (Japanse specerij)

 

Bereidingswijze

Het bakken

  • Verhit de frituurolie tot een tempratuur van 180-190°C.
  • Hou er rekening mee dat je nadien de olie moet zeven of vervangen.
  • Het tempurabeslag zal je olie immers nogal vuil maken.
  • Doe wat ijsblokjes in een schaaltje en schenk er het koude water bij.
  • Schep het maïszetmeel in het ijskoude water.
  • Voeg er ook de bloem aan toe en een snuifje zout.
  • Meng alles kort tot je een ijskoud en egaal papje krijgt (te vergelijken met dikke lijm).
  • Zet de schaal met de puntpaprika’s en het beslag naast je frituurpan.
  • Dip wat paprika’s in het beslag en bak ze goudbruin in de hete olie.
  • Bak nooit te veel stukjes in één beurt om te vermijden dat ze aan elkaar kleven. Let op: Laat nooit een ijsblokje in het bakvet vallen, want dan gaat het gevaarlijk spatten.
  • Bak de paprika’s in circa 2 minuten goudbruin.
  • Leg de krokante puntpaprika’s in een schaal met een vel keukenpapier in. Zo kan het overtollige vet uitlekken.

Na enkele bakbeurten kan je je gezelschap al een flinke portie tempura serveren. Serveer ze met de dipsaus erbij.

BEREIDINGSWIJZE DIPSAUS

  • Neem een mengschaaltje en giet er de sojasaus in.
  • Voeg een toefje wasabi toe en meng de saus met de garde.
  • Doe het sinaasappelsap en het limoensap (of het citroensap) erbij.
  • Giet voorzichtig een scheutje sesamolie in de dipsaus.
  • De sesamolie zorgt voor een licht geroosterde smaak.
  • Proef de dipsaus en voeg naar smaak wat extra sinaasappelsap toe.

Eet smakelijk!